top of page
Verkkosivu3.png

Uudet ravitsemussuositukset, mitä on hyvä muuttaa?

  • Writer: Saiwonneito
    Saiwonneito
  • 3.1.
  • 2 min käytetty lukemiseen

Päivitetty: 20.1.

Uudet kansalliset ravitsemussuositukset esiteltiin ennen vuoden vaihdetta ja aiheesta on noussut keskustelua jonkin verran, myös omassa lähipiirissäni.


Olen kuitenkin terveyenalan ammattilainen, vaikka nyt en siinä työssä olekaan. Saan kuitenkin kysymyksiä, miten aiheeseen tulisi suhtautua.




Ravitsemuspyramidi
Ravitsemuspyramidi

Omassa valinnassa kaupassa ostokseen vaikuttaa hyvin vahvasti nykyään myös ilmasto. Soijan olen vaihtanut kauraan (en ole vege, mutta maitoa en voi juoda) ja pyrin muutoinkin syömään mahdollisimman vähän prosessoitua lihaa.


Itselle ravitsemus on oman kehon hyvinvoinnin pohdintaa myös, toki, syön herkkuja, mutta näissäkin suosin suomalaista ja pyrin katsomaan suklaassa merkintää ihmisoikeuksista ja kannattavasta viljelystä.


Itse huomaan asian herättävän ennemminkin positiivisessa mielessä ja se, että ympäristö- ja ilmastoaiheet on otettu huomioon. Mikäli haluamme elää tällä planeetalla vielä, tulee huomioida myös maan kantokyky ja mitä seurauksia ihmisen toimella on maahan ja eläimiin. Kannatan WWF:n kampanjoita (perheessä lahjoitetaan luonnonsuojeluun säännöllisesti) ja vaikka sitä sanotaan, että yhden ihmisen teoilla ei ole merkitystä, teen silti valintani näihin pohjautuen.


Mutta, mitä ajatuksia ravitsemussuosituksista. Syö siten, miten oma omatunto ohjaa. Oman terveyden kannalta kasviksia on hyvä lisätä ruokavalioon ja prosessoitua lihaa on hyvä vähentää. Syö monipuolisesti ja säännöllisesti. Näistä aiheista keskustelimme, kun asia tuli puheeksi.



Monipuolinen ravitsemus
Monipuolinen ravitsemus

Ruokailusta on turha tehdä itselleen stressitekijää. Ruoasta on hyvä nauttia ja arvostaa myös tekemisen ja syömisen kautta. Arvostan ruoan kasvattajia, tuottajia ja itseäni sillä, että syön hyvää, puhdasta, maukasta ja terveellistä ruokaa.


Vinkit ravitsemukseen:

  • Syö säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä, joista runsaat ja monipuoliset ateriat olisivat aamupala ja yksi tai kaksi isompaa ateriaa päivässä. Sopivaa iltapalaa unohtamatta.

  • Pyri syömään päivän aikana 6-9 kourallista kasviksia ja hedelmiä (nykyinen 500-800 g päivässä suositus). Tämän saa suht vaivattomasti täyteen ottamalla aamupalalle käyttöön hedelmiä tai marjoja puuroon/jugurttiin tomaattia, kurkkua, salaattia tai paprikaa leivän päälle, aterialla puoli lautasellista kasviksia, 2 hedelmää välipaloina päivässä ja iltapalalla sama hedelmiä/marjoja puuroon/jugurttiin tai leivän päälle kasviksia.

  • Ota mukaan pähkinöitä ja siemeniä salaattiin/välipalaksi. Kourallisessa pähkinöitä on sopivasti hyviä rasvoja ja proteiinia pitämään kylläisyys kurissa pääateriaa varten.

  • Syö ilolla ja ajatuksella ja käytä aikaa ruokailuun. Vatsasta lähtevällä kylläisyyssignaalilla kestää noin 20 minuuttia ehtiä aivoihin kertoakseen onko vatsa jo täysi. Älä siis hötkyile vaan nauti ja hengähdä samalla.

  • Unohda dieetit, ajattele asia ennemminkin pidempiaikaisena muutoksena. Hyvät asiat vievät aikaa ja vaativat vaivannäköä.


Mikäli haluat käydä tarkemmin ravitsemusta ja ruokavaliota läpi, varaa aika maksuttomaan konsultaatioon Täältä

Comments


©Saiwonneito tmi 3132911-6

  • Whatsapp
  • alt.text.label.Facebook
  • Instagram

©2025 by Saiwonneito tmi. Proudly created with Wix.com

bottom of page