Pelaamisesta ja pelikasvatuksesta
- Saiwonneito
- 14.5.
- 2 min käytetty lukemiseen
Kun kirjoitan tätä tekstiä, olen viime viikolla pitänyt kevään viimeisen pelisession 12-14 vuotiaille nuorille. Pelasimme koko syksyn ja kevään Dungeons & Dragons kampanjaa, johon kuului vaaraa ja mielenkiintoisia tilanteita.
Tein aiheesta postauksen myös tiktokkiin, jossa suurin huoli oli nuorten tekemistä sotarikoksista, jotka ovat ikävän kuuluisia peliin liittyen. Onnekseni tämä nuorten ryhmä ei pahempia rikoksia pelissä tehnyt. Osaksi myös se, että painotin tekojen seurauksia ja myös pelissä on kannettava vastuu, mikäli tekee jotain kyseenalaista.
Muutama goblin pääsi mukaan partyyn ainakin hetkellisesti ja kyllä sen pahiksenkin voi yrittää saada kaidalle tielle. Enemmän tämän tyylistä pelaamista nuorten kanssa oli. Eli mielummin nuoret yrittivät saada pahiksesta hyviksen, kuin hoidella tämän päiväjärjestyksestä.
Ihaninta oli onnistumisen kokemukset ja se, kun käy tuuri ja saat jotain hullunhauskaa reaktiota mitä hahmolle tai NPC:lle tapahtuu pelissä. Mutta välillä ryhmän sisällä oli pieniä skismoja, kun kaikilla ei ole halua tehdä asioita yhteiseksi hyväksi, vaan halutaan sooloilla. Näissä joutuu olemaan luovimmillaan, jotta kaikki saavat turvallisesti pettyä, mutta myös onnistua. Näissä aikuisen pelinjohtajan rooli on tärkeä.
Kuuntelu, keskustelu ja rauhan ylläpitäminen on aikuisen rooli pelatessa lasten ja nuorten kanssa. Anna lapsille ja nuorille onnistumisia, mutta koska kaikki ei voi aina tehdä kuten haluaa, myös pettymyksen tunteet ovat tärkeitä. Kukaan ei kuitenkaan koskaan lähtenyt itkien tai tyytymättömänä pois pelisessiosta, vaan jokainen kerta saatiin päätettyä nauruun ja mukavaan pelikerran päättymiseen, jolloin jokainen tuli aina mielellään uudelleen pelaamaan.
Uusia ystävyyssuhteita myös muodostui peliporukasta ja vaikka ikäeroa oli noin 1 vuosi porukassa, huomasi myös kehitysasteet nuorissa ja miten soveltaa peliä sen mukaisesti.
Jokaisen kanssa käytiin niinsanottu suostumuslista läpi, jossa oli teemoittain kauhuelementtejä, ötököitä jne onko nämä pelaajille ok, jos joku asia ei ollut ok, kuten esim. zombit, nämä korvattiin jollain muulla. Kehitysasteet huomioiden tuli myös tehtyä erilaisia pulmia ratkaistavaksi, jotta koko kampanja ei olisi pelkkää tappelua.
Kaikenkaikkiaan olen iloinen kouluvuodesta ja sen tuomasta pelijohtajahommasta ja ensi vuotta ajatellen olen tullut siihen tulokseen, että vaikka pidän D&D beyond-sivusta, tulen lasten kanssa jättämään älylaitteet pois. Eli ensi syksynä old schoolina perinteisesti pen and paper -tyylillä. Eli paperilla tiedot ja nämä kirjoitetaan ihan itse.
Toisen ryhmän kanssa tämä tehtiin, mutta Valmiit viralliset hahmolomakkeet ovat sen verran haastavia täyttää, että tein omat. Teen näistä oman pelipostauksen ja ajattelin ottaa kokeiluun ensin englanninkielisen (joka oli helpompi tehdä) ja suomennan siitä toivonmukaan lapsille sopivan ja yksinkertaisemman version.
Suomennokset joillekin Finglish-asioilleni :)
Goblin - maahinen? ei kuitenkaan örkki, koska se on Orc
NPC - Non playable character - ei pelattava hahmo
Pen and paper - kynä ja paperi, eli perinteinen tapa pelata pöytäroolipeliä sitten 80-luvun, jolloin nämä on kehitetty.
Komentarze